Miłego dnia, dzisiaj jest: piątek, 10 lipca 2020r.

Czy jesteśmy skazani na marnowanie żywności?

Każdemu z nas zdarza się wyrzucać zepsutą żywność i są różne tego powody. Często nie dostosujemy ilości zakupów do potrzeb domowników, lub niewłaściwie przechowujemy zakupione artykuły w domu. Pamiętajmy, że wyrzucając żywność marnujemy nie tylko pieniądze, ale również energię i środki potrzebne do jej wyprodukowania. Obecnie w Europie dziennie marnują się tony jeżdżenia. Polska niestety jest w czołówce rankingu państw (5 miejsce -2019r.) w których jedzenia marnuje się najwięcej.

Za nasze marnotrawstwo składa się wiele czynników rozpoczynając na preferencjach zakupowych a kończąc na odpowiednim przechowywaniu produktów. Według prowadzonych badań aż 50% wyrzucanego w Polsce jedzenia jest marnowane przez gospodarstwa domowe.

Żywność może dłużej pozostać świeża i dobra do spożycia, jeśli będzie odpowiednio transportowana, przechowywana i wykorzystana. Właściwa dbałość o żywność pomaga ograniczyć ilość wyrzucanego jedzenia oraz straty wartości odżywczej produktów lub dań.

Umiejętne gospodarowanie oraz właściwa organizacja stanowi podstawę nie marnowania żywności. Jako konsumenci mamy bardzo duży wpływ na to, co kupujemy i zjadamy – wykorzystajmy lepiej te możliwości, stosując poniższe zasady:

  • Rób zakupy z głową – przed wyjściem do sklepu warto zrobić listę potrzebnych produktów
  • Zakupy na syto – nie należy iść na zakupy będąc głodnym. Według badań większość nierozsądnych zakupów jest dokonywanych pod wpływem chwili.
  • Kupuj produkty wyższej jakości i regularnie sprawdzaj daty przydatności do spożycia
  • Sprawdź czy żywność jest odpowiednio przechowywana
  • Umiejętne zarządzaj zawartością lodówki kierując się zasadą, że artykuły z kończąca się data ważności znajdowały się na wysokości wzroku

Kluczowe jest również odpowiednie przechowywanie żywności. Dość popularne jest stosowanie pojemników, których zadaniem jest przedłużenie świeżości przechowywanych potraw.

Bluapple – świeże warzywa i owoce

Jeżeli podstawą diety są warzywa i owoce warto zadbać o ich świeżość. W takim przypadku warto sięgnąć po produkty bluapple, które pozwalają przedłużyć świeżość i przydatność warzyw i owoców nawet 3 krotnie.

Regularne stosowanie wkładów pozwala przeciętnej rodzinie zaoszczędzić nawet 2500 zł w skali roku. Proponowane rozwiązana sią w pełni ekologiczne. Cały proces polega na zastosowaniu właściwości naturalnego pyłu wulkanicznego, którego właściwości absorbują gaz etylenowy wydzielany przez owoce i warzywa, i tym samych opóźnia ich przejrzewanie.

Sprawdź ofertę

Bluapple jest produktem produkowanym i opatentowanym na terenie Stanów Zjednoczonych, gdzie jest popularnym produktem pomagającym zarządzać jedzeniem. Na stronie polskiego dystrybutora możemy zaopatrzyć się w pakiet startowy jak i zapas wkładów pozwalający cieszyć się świeżymi i smacznymi owocami i warzywami na długi okres czasu.

Może to też cię zainteresuje: