Miłego dnia, dzisiaj jest: czwartek, 25 lutego 2021r.

Kawy z ziaren – wypróbuj propozycję palarni

Nie od dzisiaj bezbłędnie jest popularne pojęcie, iż „Brazylia to kraj kawy”. Jednak bardziej konkretnie mówimy tu o najogromniejszym producencie tej używki. Najlepszych kaw jesteśmy w stanie bowiem szukać w wielu innych państwach i na innych nawet kontynentach.

Należałoby tu wobec tego przenieść się do Afryki Tam bo rośnie krzew nazwany kawowym oraz wywodzi się on z Mozambiku, Abisynii, a również obszaru tak oznaczanych Wielkich Jezior. To z tej właśnie rośliny rodzi się owoc, którego to nasiona po wysuszeniu trafiają do poszczególnych krain, gdzie także są oddawane procesowi palenia. Jako, iż mówimy tu o ziarnach z krajów arabskich, stąd też nie dziwi, lub również nie powinna nikogo zadziwiać nazwa ziaren formułowana mianem Arabiki. I to one są najlepszymi z wszystkich innych, jeżeli chodzi o produkcję kawy. Kawa arabska jest bardzo ceniona na całym świecie i dużo gatunków omawianego tutaj „trunku” sporządza się z ziaren Arabiki.

Mówiliśmy już o Ameryce Południowej (Brazylia), Afryce (Mozambik, Abisynia) niemniej jednak warto także uwagę zwrócić ku Europie, a bardziej konkretnie Włochom, jeżeli mówimy o znamienitych kawach. Tutaj bo powstaje mnóstwo gatunkowo trafnych kaw. Jedną z nich będzie na pewno mielona kawa – poleca palarnia kawy. Jest ona trunkiem bardzo chwalonym przez „kawoszy” za sprawą własnego niepowtarzalnego smaku. Pellini jest wytwórcą z Werony i możemy tutaj ogłosić o tym, iż kawa z tych palarni to mieszanka charakteryzująca się w 100 % jeśli mówimy właśnie o ziarnach Arabiki.

Mówimy tu o owianym tajemnicą procesie palenia ziaren, a receptura jest bardzo szczegółową. Jej wynikiem jest powstawanie artykułu o niezwykłym smaku oraz równie wyszukanym aromacie. Kawa bowiem musi posiadać swój aromat. Inną włoska kawą w pełni sypką jeżeli gra toczy się o Arabiki jest na pewno także mielona kawa Arcaffe Mokacrema Tutaj aromat kwiatów i słodu, a także wyczuwalna nutka owoców cytrusowych okazują się być charakterystyczne dla tej kawy. W rezultacie otrzymujemy delikatnie kwasową oraz wzbogaconą przez przyjemny i długookresowy posmak miodu kompozycję Arcaffe.

Może to też cię zainteresuje:

Dodaj komentarz