Miłego dnia, dzisiaj jest: wtorek, 22 czerwca 2021r.

Przygotowanie ziół – kiedy tak właściwie warto je wykorzystywać?

Przygotowanie ziół nie jest trudną sprawą. Należy się do tego niemniej jednak adekwatnie zabrać, aby zioła nie zostały uszkodzone i nie utraciły swoich drogocennych wartości kalorycznych. W głównej mierze, świeże zioła należy kupować u sprawdzonych hodowców lub również uprawiać sam w donicach na balkonie czy w kuchni lub na grządkach w ogrodzie. Stale przez użyciem należy pamiętać o ich wybitnie dokładnym umyciu.

Zioła albowiem pryskane są w wielu przypadkach środkami chemicznymi, a w ich listkach czai się ziemia i drobne owady. Po pewnym czasie należy delikatnie siekać je na drobno ogromnym i ciężkim nożem, to naturalnie dzięki jakiemu zioła będą naprawdę posiekane, a nie poszarpane. Jeśli komuś niezmiernie przeszkadzają przy pożywieniu łodyżki, powinien je wcześniej oberwać. Istotne, żeby siekać zioła na krótką chwilę przed dodaniem do potrawy. W przeciwnym razie zdążą się utlenić.

Zioła dodajemy na sam koniec gotowania. Wysoka temperatura działa bo niszcząco na delikatne witaminy oraz wartościowe związki zawarte w roślinach – wypróbuj auto blueberry. Zioła w ziołolecznictwie występują pod wieloma rozmaitymi postaciami. Zasadniczo, używa się ich po poddaniu pewnej obróbce. Najbardziej atrakcyjne i lubiane substancje wytwarzane z ziół to napary, odwary, nalewki, syropy, soki, maceraty i olejki.

By sporządzić napar, należy na krótko przed wypiciem zalać zioła wrzącą wodą. Odwar różni się od niego tym, że zioła gotuje się przez parę minut na ogniu. Proces przygotowania nalewek jest sporo dłuższy i potrafi trwać nawet do kilkunastu miesięcy. Zioła zalewa się rozcieńczonym spirytusem oraz odstawia do przereagowania. W następnej kolejności, kiedy już nalewka się „przegryzie”, dodaje się jej parę kropel do wody mineralnej.

Przyrządzenie syropu podobnie jak odwaru żąda gotowania. W tym przypadku niemniej jednak świeże zioła gotuje się w cukrze aż do powstania gęstej substancji. Soki wytwarzać można w każdej temperaturze na skutek mechanicznego wyciskania owoców, warzyw i ziół. Maceraty też przyrządza się na zimno. Lodowatą wodą zalewa się zioła. Kolejna z metod przetwarzania ziół to generowanie olejków. Jest to wybitnie skomplikowany proces, którego nie można wykonać w domu. Polega bo na destylacji pary wodnej.

Może to też cię zainteresuje:

Dodaj komentarz